Cheekyvega Tomatensoep met ballen

Tomatensoep met ballen

Cheeky Vega Blog


Ouderwetse tomatensoep valt bij iedereen in de smaak. Deze vegasoep smaakt net zo lekker als oma's tomatensoep maar zit vol met moderne ingrediënten. En hij is makkelijk te maken.


Dankzij de courgette en de melk smaakt het een beetje zoals tomatencrèmesoep, wat ik zelf dan weer heel lekker vind.


-een soeppan

-olijfolie

-2 uien

-1 grote wortels

-1 courgette

-1 rode paprika’s

-800 gram (cherry)tomaten

-5 tenen knoflook

-bouillonblokjes

-Italiaanse groene kruiden

-1 eetlepel Amerikaanse Cajunkruiden

-1 theelepel sambal

-1 klein kopje melk of jouw versie van melk

-water

-vegetarische gehaktballetjes

-vermicelliBereiding

Ik zet alvast 1,5 liter water aan in de waterkoker. Ik snijd alles in grote stukken. Alles wat ik snij gooi ik meteen in de pan zodat het lekker kan bakken in de olie. Ik begin bij de wortel, dan de uien en paprika. De uien en paprika snijd ik in vier of stukken. De wortel maak ik wel wat kleiner omdat wortel er lang over doet om gaar te worden. De knoflook gooi ik er heel in. Het mag allemaal in grote stukken want ik ga het helemaal gaar koken en daarna glad maken met de staafmixer. De (cherry)tomaten gooi ik er heel in. Die koken vanzelf wel stuk.


Als ik het idee krijg dat het aanbrandt gooi ik er een klein kopje melk bij. Dan pak ik de waterkoker en voeg dit toe, net zolang tot alles onder water staat. Dan voeg ik bouillonblokjes toe. Op de verpakking staat hoeveel blokjes je per liter nodig hebt. (1 grote of 2 kleine is hier genoeg waarschijnlijk) Ik gooi er cajun kruiden en sambal bij. De vegaballatjes zijn namelijk wat groot om ze zo in de soep te gooien dus ik scheur de balletjes met mijn handen in kleinere stukje. Ik doe het met mijn handen ipv een mes omdat je anders van die onnatuurlijke hoeken in je balletjes krijgt en dat eet minder lekker.


Als de groenten er zacht uit zien (ongeveer een half uur laten pruttelen) dan maak ik alles glad met de staafmixer, totdat er geen stukjes meer over zijn. De soep is wat dik dus ik voeg water toe totdat het de dikte heeft waardoor het lijkt op soep. Dan doe ik de ballen en vermicelli erbij. Ik laat het zachtjes pruttelen totdat de vermicelli gaar is en dan proef ik de soep. Ik voeg nog een extra bouillonblokje, wat cajunkruiden (1 theelepel) toe.


Ondanks de sambal is de soep helemaal niet heet. Ik voeg eigenlijk nooit sambal toe om het heet te krijgen, maar om het kruidiger te maken. Daar zijn kleine beetjes sambal heel geschikt voor. En soms schiet ik uit of ben ik overmoedig en dan heb ik per ongeluk veel te hete soep gemaakt. Dan is Jeroen blij want dan heeft hij alles voor zichzelf. Deze keer is het gelukkig goed gegaan en even later zitten we met zijn vieren te smullen van de soep met geroosterd brood ernaast.
CheekySurf Trouwvideo

Published Date


In 2017  zijn wij langs een strand in Mexico in de Stille Oceaan getrouwd op onze surfboards omringd door onze surfvrienden. Jeroen  in zwarte surf outfit en Marloes in een handgemaakte trouwjurk van Manou Chic.