CheekySurf Vega Blog Spinazie Pesto

Kruidige Mexicaanse soep

Cheeky Vega Blog


Toen ik in Mexico een dagje ziek was at ik in een restaurantje in de hitte kruidige soep waardoor ik mij direct beter voelde. Deze heb ik thuis direct geprobeerd na te maken.


Daar at ik hem met vis en rijst erin, vandaag heb ik hem met vegavlees en mihoen gemaakt. Het is allebei heel lekker! Zeker rijst in de soep is een aanrader.


Ingrediënten:

2 uien

1 grote wortel

2 grote vleestomaten

1 rode puntpaprika

3 tenen knoflook

3 grote champignons

1 handje tuinbonen uit de vriezer

half potje gemengde bonen.

half potje mais

1 pak vegetarische kipstuckjes

50 gram mihoen of een half kopje rijst

1,5 liter water

50 gram margarine en 3 eetlepels bloem (dit wordt roux om de soep te binden, Ik leg hier  uit hoe dat werkt)

3 eetlepels olijfolie

Smaakmakers:

3 eetlepels tuinkruidenbouillon of blokjes (dit voeg ik op smaak toe, dus steeds wat toevoegen en proeven)

1 grote theelepel sambal

sap van een halve citroen

1 theelepel TexMex kruiden

1 kopje Alpro kokosmelkBereiding:

Ik snijd de ui, wortel, tomaat en paprika in grote stukken. De soeppan zet ik met olie en de uien, wortel, tomaten en paprika op hoog vuur. De knoflook kan er ongesneden in. Als de ui glazig wordt en de andere groenten iets zachter zijn dan voeg ik water toe en een deel van de tuinkruidenbouillon. Ik laat het nog 10 minuten koken en dan ga ik er kort met staafmixer doorheen. Dit hoeft maar heel kort want het is de bedoeling dat je stukjes overhoudt. de soep moet namelijk meer op bouillon dan op gebonden soep lijken.


Als je rijst hebt gekozen dan mag deze nu erin. De champignons gaan in kleine stukjes erin en ook de vegakip mag lekker klein zodat het echt op kippensoep gaat lijken. De Kipstuckjes gooi ik er ongebakken in.  Dan gaan de bonen en de mais erbij. Ook alle smaakmakers mogen erbij. Ik voeg steeds gekookt water toe zodat het de hoeveelheid vocht heeft zodat het op soep lijkt. Uiteindelijk gebruik ik zo’n 1,5 liter water.


Ik heb een klein steelpannetje gepakt en maak daarin de roux. Ik voeg de roux toe aan de soep. De soep is nu heel lichtelijk gebonden. Als de soepnog 5 minuten geprutteld heeft dan verkruimel ik de mihoen boven de soep. Op de mihoen staat dat deze 3 tot 4 minuten moet koken. Maar omdat ik niet meteen ga eten en ik wil niet dat de mihoen te zacht wordt, zet ik het vuur uit. Zo wordt de mihoen langzaam gaar.


CheekySurf Trouwvideo

Published Date


In 2017  zijn wij langs een strand in Mexico in de Stille Oceaan getrouwd op onze surfboards omringd door onze surfvrienden. Jeroen  in zwarte surf outfit en Marloes in een handgemaakte trouwjurk van Manou Chic.